Liceul Tehnologic
”Alexandru Domșa” ALBA IULIA
DESPRE NOI
Unitatea noastrã s-a înființat în 1974 si a purtat la început numele "Liceul mecanic", fiind prima scoalã cu profil mecanic din zona Alba si având ca scop pregãtirea fortei de muncã necesarã pentru cerințele economice ale timpului. În timp, numărul claselor a crescut de la 4 clase de liceu la 11 clase paralele si a primit numele de "Liceul Industrial nr.1", fiind cel mai puternic numeric, dar si din punct de vedere al dotãrii. Cele doua profile mari - mecanic si electrotehnic - au fost sustinute atunci de Ministerul Industriei Constructiilor de Masini. Simtindu-se nevoia unei forte de muncã bine calificatã, s-a infiintat si scoala profesionalã care asigurã pregãtirea muncitorilor pentru marile intreprinderi din Alba, Intreprinderea Mecanicã si Utilaj.
Din 1999 devine Grup Scolar de Constructii de Masini cu clase de liceu cu profil mecanici-aschietori si mecanicã finã si electrotehnic si scoala profesionalã - forjori tratamentiști, turnãtori, modelori, sudori, tinichigii si vopsitori auto. La aceasta se adaugã învãtãmântul seral complementar si de ucenici si scoala postlicealã - proiectanti în constructii de masini. Urmând un curs ascendent si adaptându-se din mers la nevoile locale si regionale, între 1995-1999 clasele de liceu se diversificã cu profilurile: electrotehnicã, electronicã, prelucrãtori prin aschiere, chimie-biologie, mecanicã finã, matematicã fizicã, cu clase de scoalã profesionalã (la seral) ; scoala profesionalã- mecanic auto, tinichigii si vopsitori auto, strungari, sudori, scoala de ucenici mecanici, vulcanizatori si scoala postlicealã - electromecanic, astfel încât 75% din cifra de scolarizare este in profil.
În 1999 prin decizia ISJ se hotãraste fuziunea cu Scoala Generalã "Octavian Goga" din incinta institutiei si primeste numele de Grup Scolar Mecanic, pãstrându-se profilul. Scoala isi imbogãteste paleta instruirii cu scoala Postliceala- Electromecanic si Postuniversitarã- Informaticã Aplicatã si Programare în colaborare cu Universitatea Tehnica din Cluj Napoca. Crescând cantitativ si calitativ an de an în 2000, scoala indeplineste cerintele de colegiu si isi schimba numele în Colegiul Tehnic "Alexandru Domsa" Alba Iulia.
In cadrul scolii, se asigura pregatirea unui numar de aproximativ 1000 elevi structurati pe: invatamant primar, gimnazial, profesional si liceu tehnologic.
Datorita bazei materiale existente si a recunoasterii rezultatelor scolii pe plan judetean si national, am avut onoarea sa gazduim in anul 2007 faza nationala a olimpiadei tehnice.
Buna pregatire a elevilor se reflecta atat prin rezultatele obtinute la olimpiadele si concursurile scolare, cat si in evolutia acestora dupa finalizarea scolii.
Astfel, aproximativ 75% dintre absolventii de liceu zi reusesc in invatamantul superioar, iar 25% din absolventii claselor de liceu zi si respectiv 80% din absolventii invatamantului profesional (scoala de arte si meserii si an de completare), isi gasesc plasament in meseriile pentru care s-au pregatit, atat in unitatile economice mari ale municipiului cat si in societatile comerciale private in domeniul pregatirii de baza.
Aprecieri frumoase la adresa scolii noastre au fost facute de delegatiile din Bulgaria, Ungaria, Lituania, Germania, Belgia, Italia, Turcia, Polonia, Grecia, Spania, Portugalia si Anglia, care ne-au vizitat scoala pe parcursul anilor, aprecieri care s-au finalizat cu stabilirea unor relatii de colaborare in diferite proiecte europene.
Unitatea noastra scolara a fost rasplatita pentru deschiderea sa catre cooperare si integrare europeana, in aprilie 2019, cu acordarea celui de-al patrulea CERTIFICAT de "Scoala Europeana". Cele patru distinctii au fost: "Scoala Europeana 2010", "Scoala Europeana 2013", "Scoala Europeana 2016" si "Scoala Europeana 2019". Acest titlu ne onoreaza si atesta educatia de calitate din unitatea noastra si incununeaza participarea elevilor si a profesorilor la numeroase proiecte educationale internationale Comenius, Grundtvig si Erasmus+, in colaborare cu institutii din Europa.